Η μείωση της σεξουαλικής λειτουργίας στην ενήλικη ζωή είναι ένα απολύτως φυσιολογικό στάδιο της φυσιολογικής γήρανσης του σώματος. Ωστόσο, μιλάμε για μείωση, όχι για πλήρη απώλεια ισχύος. Η ανικανότητα μετά από 50 χρόνια είναι αποτέλεσμα ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής, προχωρημένων ασθενειών και κακών συνηθειών. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατή και απαραίτητη η καταπολέμηση του προβλήματος, τόσο με τη βοήθεια φαρμάκων όσο και με εναλλακτικές θεραπείες.
Αιτίες ανικανότητας στην ενήλικη ζωή
Η μείωση της σεξουαλικής λειτουργίας στην ενήλικη ζωή οφείλεται στη μείωση της σύνθεσης των ανδρικών ορμονών. Για κάποιους άνδρες αυτό συμβαίνει μετά από 50 χρόνια, για άλλους μετά τα 60, αλλά αργά ή γρήγορα όλοι βιώνουν μείωση της παραγωγής ανδρογόνων.
Οι αλλαγές στα ορμονικά επίπεδα στην ενήλικη ζωή είναι μια φυσική διαδικασία που συνοδεύει τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού. Με τη μείωση της παραγωγής ανδρογόνων, η ισχύς εξασθενεί και η σεξουαλική λειτουργία μειώνεται, αλλά όχι η πλήρης απουσία της.
Η ανικανότητα ή η στυτική δυσλειτουργία μετά από 50 χρόνια είναι μια ασθένεια που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με τους γιατρούς, στην ηλικία των 50 ετών είναι πολύ νωρίς για έναν άνδρα να μετρήσει τον εαυτό του, αφού σε αυτή την ηλικία μπορείς να έχεις μια ενεργή σεξουαλική ζωή και ακόμη και να γίνεις πατέρας, αλλά μόνο αν προσέχεις πολύ την υγεία σου.
Έτσι, οι αλλαγές στα ορμονικά επίπεδα επηρεάζουν αρνητικά την ισχύ, αλλά σε έναν υγιή άνδρα τέτοιες αλλαγές οδηγούν σε μείωση της σεξουαλικής λειτουργίας, αλλά όχι σε ανικανότητα. Για την ανάπτυξη πλήρους σεξουαλικής ανικανότητας, οι φυσικές αλλαγές δεν αρκούν, επομένως η ασθένεια αναπτύσσεται παρουσία επιβαρυντικών παραγόντων.
Τα αίτια της ανικανότητας μετά από 50 χρόνια είναι διάφορες ασθένειες και ο κακός τρόπος ζωής. Αυτά περιλαμβάνουν:
- ασθένειες του ουρογεννητικού συστήματος ·
- φυσική αδράνεια;
- υπερτονική νόσος?
- Διαβήτης;
- διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα?
- εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις?
- ευσαρκία.
Είναι απαραίτητο να εξεταστεί λεπτομερέστερα καθεμία από τις πιθανές αιτίες για να κατανοήσουμε την προέλευση της ανάπτυξης προβλημάτων με την ισχύ.
Την πρώτη θέση μεταξύ των αιτιών της πρώιμης ανικανότητας καταλαμβάνουν οι παθήσεις του προστάτη. Η συμφορητική προστατίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας.
Η ασθένεια αναπτύσσεται λόγω παραβίασης της εκροής εκκρίσεων του προστάτη. Το αποτέλεσμα είναι μη μολυσματική φλεγμονή του οργάνου. Με την προστατίτιδα αλλάζει ο τόνος της ουροδόχου κύστης, η ουρήθρα στενεύει, η ουροδυναμική και η κίνηση των εκκρίσεων του προστάτη διαταράσσονται. Η συμφόρηση διαταράσσει την κανονική κυκλοφορική διαδικασία των πυελικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της ροής του αίματος στο πέος. Όλες αυτές οι διαδικασίες οδηγούν πρώτα σε εξασθένηση της στύσης και μετά σε πλήρη σεξουαλική ανικανότητα. Τα ίδια φαινόμενα παρατηρούνται με το αδένωμα του προστάτη και ορισμένες φλεγμονώδεις παθήσεις των όρχεων.
Η παχυσαρκία και η σωματική αδράνεια είναι δύο εχθροί της φυσιολογικής στύσης. Αυτές οι καταστάσεις οδηγούν στην ανάπτυξη συμφόρησης στα όργανα της πυέλου και, με την πάροδο του χρόνου, προκαλούν στυτική δυσλειτουργία.
Ξεχωριστή θέση κατέχουν η αρτηριακή υπέρταση και άλλες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. Η διαταραχή της ροής του αίματος επηρεάζει κυρίως την παροχή αίματος στο κάτω μέρος του σώματος. Στην καρδιακή ανεπάρκεια, υπάρχει διαταραχή στη ροή του αίματος στο πέος. Στην αρτηριακή υπέρταση, η στυτική δυσλειτουργία προκαλείται όχι τόσο από τη συνεχώς αυξημένη αρτηριακή πίεση όσο από τη λήψη φαρμάκων για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Τα αντιυπερτασικά φάρμακα επηρεάζουν αρνητικά την ανδρική σεξουαλική λειτουργία. Είναι η ανικανότητα που αναφέρεται συχνότερα ως παρενέργεια τέτοιων φαρμάκων.
Στον σακχαρώδη διαβήτη, η αγωγιμότητα των νεύρων και η κυκλοφορία του αίματος στο κάτω μέρος του σώματος διαταράσσονται. Αυτό συμβαίνει με μια μη αντιρροπούμενη μορφή της νόσου και την ακατάλληλη θεραπεία του διαβήτη. Τα συνεχώς αυξημένα επίπεδα γλυκόζης διαταράσσουν τη δομή των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να είναι μία από τις αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας σε μεσήλικες άνδρες.
Η δυσλειτουργία ή η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα οδηγεί σε αλλαγές στα ορμονικά επίπεδα. Η στυτική δυσλειτουργία είναι εξίσου συχνή τόσο στον υποθυρεοειδισμό όσο και στον υπερθυρεοειδισμό. Εκτός από την ανικανότητα, αυτές οι ασθένειες συνοδεύονται από μια σειρά από συμπτώματα δυσλειτουργίας του νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Οποιεσδήποτε εγκεφαλοαγγειακές διαταραχές οδηγούν σε διαταραχή της αγωγιμότητας των νευρικών ερεθισμάτων. Σκλήρυνση κατά πλάκας, ασθένειες του νωτιαίου μυελού, σοβαροί τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης - όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν μείωση της στύσης και πλήρη απουσία της.
Τα αίτια της ανάπτυξης της διαταραχής καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το θεραπευτικό σχήμα για την ανικανότητα στους άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών.
Σημάδια σεξουαλικής ανικανότητας
Είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ της πρώιμης ανικανότητας και της μείωσης της σεξουαλικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία. Στην πρώτη περίπτωση, τα συμπτώματα της ανικανότητας εμφανίζονται ξαφνικά μετά από 50 χρόνια, στη δεύτερη περίπτωση, παρατηρείται μια αργή επιδείνωση της ισχύος μέχρι την πλήρη δυσλειτουργία.
Τα σημάδια ανικανότητας σε άνδρες ηλικίας 50 ετών θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια αυτοδιάγνωση της σεξουαλικής ανικανότητας. Αυτά περιλαμβάνουν:
- εξασθένηση της στύσης ή πλήρης απουσία της.
- σταδιακή εξασθένιση της στύσης κατά τη σεξουαλική επαφή με την αδυναμία ολοκλήρωσής της.
- αδυναμία έναρξης σεξουαλικής επαφής λόγω ανεπαρκούς διεύρυνσης του πέους.
- μειωμένη ή πλήρης απουσία σεξουαλικής επιθυμίας για το αντίθετο φύλο.
Η παρουσία τουλάχιστον ενός από τα αναφερόμενα συμπτώματα είναι ένας καλός λόγος για να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η ανικανότητα και τα συμπτώματά της στην ηλικία των 50 ετών μπορεί να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο. Τα συμπτώματα που αναφέρονται είναι μια παραλλαγή του κανόνα για τους άνδρες που μόλις υπέστησαν μια σοβαρή ασθένεια και παίρνουν φάρμακα που μειώνουν την ισχύ (αντιυπερτασικά χάπια) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προσωρινή σεξουαλική ανικανότητα μπορεί επίσης να προκληθεί από ψυχολογικά προβλήματα, συχνό άγχος και μια δυσμενή ατμόσφαιρα στην οικογένεια.
Μόνο ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια την ανικανότητα και να επιλέξει το βέλτιστο θεραπευτικό σχήμα μετά από μια ολοκληρωμένη διάγνωση.
Πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;
Με τα χρόνια, ο κίνδυνος ανάπτυξης ανικανότητας αυξάνεται, επομένως είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την ανικανότητα σε ηλικία 50 ετών και άνω. Δεδομένου ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η μείωση της σεξουαλικής λειτουργίας οφείλεται στην παρουσία οποιωνδήποτε ασθενειών, είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε ολοκληρωμένη εξέταση του σώματος. Μέτρα για την αποκατάσταση της στύσης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά τη θεραπεία της υποκείμενης νόσου που οδήγησε σε ανικανότητα.
Η προστατίτιδα κατέχει ηγετική θέση μεταξύ των αιτιών της ανικανότητας. Αυτή η ασθένεια μπορεί να είναι ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως η έγκαιρη θεραπεία συχνά δεν πραγματοποιείται. Εάν ο γιατρός έχει διαγνώσει φλεγμονή του αδένα του προστάτη, θα χρειαστεί μακροχρόνια σύνθετη θεραπεία. Η επαρκής θεραπεία της υποκείμενης νόσου θα αποκαταστήσει τη φυσιολογική ισχύ.
Εάν έχετε αρτηριακή υπέρταση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν καρδιολόγο για την αντικατάσταση των φαρμάκων σας με πιο ήπια φάρμακα. Είναι τα αντιυπερτασικά φάρμακα που συχνά προκαλούν ανικανότητα.
Η αποκατάσταση της στύσης πραγματοποιείται με τη βοήθεια φαρμάκων και λαϊκών θεραπειών. Επιπλέον, ένας άντρας πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο ζωής του.
Φάρμακα δραστικότητας
Η φαρμακευτική θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της ασθενούς ισχύος. Για χρήση θεραπείας:
- αναστολείς φωσφοδιεστεράσης (φάρμακα ταχείας δράσης).
- εκλεκτικοί άλφα-2-αναστολείς.
- Συμπληρώματα διατροφής και ομοιοπαθητική.
- ορμονικά φάρμακα.
Οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης είναι γνωστά χάπια ταχείας δράσης. Τέτοια φάρμακα έχουν έντονο αποτέλεσμα, συμβάλλουν στην ταχεία επίτευξη στύσης, αλλά έχουν μια σειρά από αντενδείξεις. Η κύρια προϋπόθεση για τη λήψη τέτοιων χαπιών είναι η παρουσία σεξουαλικής έλξης προς το αντίθετο φύλο. Για την ψυχολογική ανικανότητα, όταν ένας άντρας δεν αισθάνεται έλξη για τη σύντροφό του, τέτοια φάρμακα είναι αναποτελεσματικά.
Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι τα φάρμακα ταχείας δράσης δεν θεραπεύουν την ανικανότητα. Εξαλείφουν το κύριο σύμπτωμα, την χαλαρή στύση, για ορισμένο χρονικό διάστημα. Όταν το χάπι σταματήσει να λειτουργεί, η στύση υποχωρεί.
Οι εκλεκτικοί αναστολείς άλφα-2 είναι ισχυρά αφροδισιακά. Ένα φάρμακο αυτής της ομάδας διεγείρει τη ροή του αίματος στο πέος λόγω της επίδρασής του στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο μηχανισμός δράσης του φαρμάκου είναι παρόμοιος με το έργο των δισκίων, παρά το γεγονός ότι τα φάρμακα ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες.
Τα ορμονικά φάρμακα που επηρεάζουν τη σύνθεση τεστοστερόνης συνταγογραφούνται μόνο από γιατρό. Συνιστάται η χρήση φαρμάκων αυτής της ομάδας παρουσία ενδοκρινικών και ορμονικών διαταραχών, αλλά με κανονική παραγωγή ορμονών τέτοια φάρμακα μπορεί να είναι επιβλαβή. Το μειονέκτημα οποιωνδήποτε ορμονικών φαρμάκων είναι ένας μεγάλος κατάλογος αντενδείξεων και παρενεργειών.
Ένας ασφαλής τρόπος για την αυτοθεραπεία της ανικανότητας είναι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτά τα φάρμακα δεν είναι φάρμακα, αλλά δρουν σαν βιταμίνες. Τα συμπληρώματα διατροφής βελτιώνουν την παροχή αίματος στο πέος, έχουν θετική επίδραση στα ορμονικά επίπεδα, βελτιώνοντας σταδιακά τη στύση. Τα μειονεκτήματα των συμπληρωμάτων διατροφής είναι η μακρά πορεία χρήσης. Τέτοια φάρμακα θα είναι ενεργά μόνο εάν δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια στυτικής δυσλειτουργίας. Συνιστάται να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής ως ανεξάρτητο φάρμακο σε συνθήκες στρες και υπερβολικής εργασίας, αλλά η ανικανότητα λόγω προστατίτιδας ή σακχαρώδους διαβήτη δεν μπορεί να θεραπευτεί με συμπληρώματα διατροφής.
Τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής για την ισχύ:
- Περουβιανή Μάκα;
- Lovelace Forte;
- Το μυστικό του αυτοκράτορα.
- Χρυσό άλογο.
Η επιλογή των συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να είναι ισορροπημένη και ουσιαστική. Πριν ξεκινήσετε να το παίρνετε, πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες και να μελετήσετε τη σύνθεση. Θα πρέπει να λαμβάνετε μόνο αποδεδειγμένα φυτικά σκευάσματα.
Λαϊκές θεραπείες
Αποτελεσματικές λαϊκές θεραπείες για τη δραστικότητα είναι διάφορα αφεψήματα και αφεψήματα με τονωτικό αποτέλεσμα.
Αρκετά συχνά μπορείτε να βρείτε συστάσεις για τη χρήση του υπερικό. Στην πραγματικότητα, αυτό το φυτό είναι δηλητηριώδες και μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση εάν χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το υπερικό έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αλλά η επίδρασή του στην ισχύ παραμένει αμφισβητήσιμη. Αυτό το φάρμακο μπορεί να ληφθεί για προστατίτιδα και άλλες ασθένειες του ουρογεννητικού συστήματος, αλλά σε μικρές δόσεις. Απευθείας για τη θεραπεία της ανικανότητας, είναι προτιμότερο να προτιμάτε άλλα μέσα.
Ένα αποτελεσματικό και ασφαλές παραδοσιακό φάρμακο είναι ένα έγχυμα ρίζας ginseng. Το φυτό έχει τονωτική δράση και δρα ως αφροδισιακό, επομένως η θετική του επίδραση στην ισχύ δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Μπορείτε να πάρετε είτε ένα αλκοολούχο βάμμα (10 σταγόνες δύο φορές την ημέρα) είτε ένα αφέψημα. Για να ετοιμάσετε ένα αφέψημα, ρίξτε μια μεγάλη κουταλιά ρίζες με ένα ποτήρι βραστό νερό και μαγειρέψτε για μισή ώρα. Μετά την ψύξη, το προϊόν φιλτράρεται και λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα, δύο μεγάλες κουταλιές. Η πορεία της θεραπείας διαρκεί τρεις εβδομάδες.
Ο χυμός από τα κοτσάνια του σέλινου ή το αφέψημα της ρίζας θα βοηθήσει στην αύξηση της ισχύος. Για να ετοιμάσετε το αφέψημα, αλέστε 30 γραμμάρια ρίζας και βράστε σε ένα ποτήρι νερό για 10 λεπτά.
Πώς να διατηρήσετε την ισχύ μέχρι τα βαθιά γεράματα
Είναι δυνατή η αποκατάσταση της ισχύος, αλλά αυτό απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία. Είναι πολύ πιο εύκολο να αποτρέψετε την ανάπτυξη ανικανότητας ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες:
- Να είσαι λιγότερο νευρικός.
- απαλλαγείτε από κακές συνήθειες.
- ασκήσου τακτικά;
- περπατήστε στον καθαρό αέρα πιο συχνά.
- κάνουν σεξ τακτικά.
- Υγιεινό φαγητό;
- θεραπεύει όλες τις ασθένειες έγκαιρα.
Θα πρέπει να εισάγετε περισσότερα αντιοξειδωτικά τρόφιμα στη διατροφή σας. Κάθε μέρα ένας άντρας πρέπει να τρώει τουλάχιστον ένα εσπεριδοειδή - ένα πορτοκάλι ή ένα γκρέιπφρουτ. Περιέχουν αντιοξειδωτικά και τονώνουν. Αρκετές φορές την εβδομάδα πρέπει να τρώτε σέλινο και σκόρδο, να προσθέσετε μέλι και καρύδια στη διατροφή σας. Οι ντομάτες και οι σπόροι κολοκύθας κάνουν καλό στην υγεία των ανδρών. Η παραγωγή τεστοστερόνης αυξάνεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλά σε μεγαλύτερη ηλικία δεν πρέπει να το καταχραστείτε. Ο επιτρεπόμενος κανόνας είναι περίπου 200 g κρέατος την ημέρα.
Η πρόληψη πρέπει να ξεκινά από νεαρή ηλικία. Αλλάζοντας τον τρόπο ζωής του στα 30, ένας άνδρας μπορεί να διατηρήσει καλή υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα.